Väldi külmunud ja toore toidu söömist kui vähegi võimalik, sõltumata sellest kas tegemist on taimse või loomse toiduga. Järgnevalt mõned tuntud taimed, mida lihtne leida ja toiduks tarvitada.
Video "Natuke näksimist varakevadisest loodusest"
Võilille mõrkjad juured sisaldavad peamiselt suhkrut ja tärklist. Seepärast viiluta juured, kuivata ja rösti. Röstitud juured jahvatatakse ja tarvitatakse magusainena. Noori valkjaid lehti kasutatakse vitamiinisalatina.
Kase pungad ja -lehed sisaldavad ligi 23% valke ja kuni 12% rasvu olles skorbuudivastase toimega. Kuivatatud pungadest võib valmistada nii jahu kui ka putru. Samuti võib jahule lisada kuivatatud lehti. Väga head teed saab teha ka värsketest pungadest-lehtedest.
Männi aluskoorest saab kuivatamise, leotamise ja purustamise järel tainast valmistada.
Kadakamarjad on väga magusad aga vaiguse maitsega. Valminud marjad sisaldavad kuni 42%suhkrut (sama mis viinamari).
Hundinuia juur on tärklise- ja valgurohke. Sellest võib valmistada jahu, millest küpsetatakse leiba ja putru. Jahu valmistammiseks lõika juurikas 0,5-1 cm pikkusteks juppideks ja kuivatata lõkke kohal seni, kuni nad murdes prõksuvad. Võid ka toorelt või keedetult süüa. Hundinuia tooreid rohelisi tõlvikuid võid süüa keedetuna nagu maisitõlvikuid.
Pilliroo magusad juurikad on kuni 2,5 m pikad, neid süüakse toorelt, küpsetatult või keedetult. Pilliroo juurikatest valmistatakse jahu nagu hundinuiastki. |
| ||
Põdrakanepi varresäsi on maitsev ja toitev nii toorelt kui ka keedetult. Allesjäänud kestadest saab kanepilaadset kiudainet nööride valmistamiseks. |
| ||
Tammetõrud on väga toitvad. Nad sisaldavad: tärklist-, valku, suhkrut ja rasva. Kui kõrvaldada mõru parkaine, siis saab neist teha head jahu. Mahalangenud tõrud puhasta koorest, lõika neljaks ja vala veega üle. Leota kaks ööpäeva, vett vaheta kolm korda päevas. Pärast seda kupatata tõrud. Siis peenesta ja saadud mass kuivata õhukese kihina. Võib kuivatada ka lõkkesoojas nii kaua kuni mass krõbiseb nagu kuivikud. Saadud mass tuleb peenestada tangudeks või jahuks, et valmistada putru või leiba.
Islandi samblik sisaldab tärklist ja suhkrut, seda kogutakse aasta läbi, talvel kaevatakse lume alt välja. Enne, kui seda toiduks tarvitada, tuleb kõrvaldada kibe maitse. Selleks leotatakse samblikku 24 tundi leelises. Leelis saadakse, kui leotatakse tuhka vees (1 l tuhka/2 l vett). Ühe kilogrammi sambliku leotamiseks on vaja 8 liitrit leelist. Leotatud samblik loputatakse veega ja jäetakse veel üheks ööpäevaks seisma puhtasse vette. Pärast seda taim kuivatatakse ja peenestatakse jahuks, millest saab valmistada head leiba. |
| ||
Teelehe seemned on maitsvad ja neid võib süüa ka toorelt, samuti saab nendest toitvat putru keeta.
Seened on tähtsad peamiselt maitselisandina, sest toiteväärtus neil peaaegu puudub.
Kaitseliidu ajakirja Kaitse Kodu! video "Seenele" seeneteadlase Veiko Kastanjega
Toidu valmistamine
Kui vähegi võimalik, söö sooja toitu. Sooja toidu valmistamiseks looduses käepäraste vahenditega on mitmeid võimalusi, mis sõltuvad tihti toidu olemusest. |
Kui pole ka plastpudelit võtta, tee kasetohust (või paberist) koonus ja keeda vett sellega. Samuti saad vett keeta kividega. Kaeva väike auk, vooderda see kilega ja täida veega. Seejärel aja lõkkes kivid kuumaks ja aseta pulkade abil aeglaselt vette. Pudru tegemiseks on sul vaja metall- või savianumat, kuid lõkkeleiba ehk kakke saad sa valmistada kas kivil praadides või isegi pulga ümber. Taigna segamiseks võid kasutada kilekotti, siis ei määri sa käsi ära. Taigen peab olema hästi paks ja tihe, et leivake koos püsiks. Kui oled selle lõkkes kuumaks aetud kivile asetanud ja lapikuks silunud, siis pane pulkade abil kivi lõkkesse tagasi. Kivi peab olema sütel mitte lahtises ega liiga kuumas tules. Pulgaleiva valmistamine on lihtsam – tee samasugune tihe tainas ja mätsi see u 1 cm paksuse kihina ümber puupulga. Pulk aseta lõkke kohale, mitte liiga kuuma kätte. Ühtlasemaks küpsemiseks keera pulka. Mõne aja pärast on su leivake valmis ja sa saad teda süüa nagu jäätist.
*Allikas: Üleelamise taskuraamat. Koostaja Erki Vaikre, kirjastaja Kaitseliidu Kool. |
Kase pungad ja -lehed sisaldavad ligi 23% valke ja kuni 12% rasvu olles skorbuudivastase toimega. Kuivatatud pungadest võib valmistada nii jahu kui ka putru. Samuti võib jahule lisada kuivatatud lehti. Väga head teed saab teha ka värsketest pungadest-lehtedest. |
Naiskodukaitse tegevus
Väljaõpe, Tegevusvaldkonnad, Mentorlus, Tegevusplaan, Eelmised sündmused, Sündmuste arhiiv, "Ole valmis!" äpp
Tutvustus
Väärtused, Struktuur, Põhikiri, Sümboolika, Võsu õppe- ja puhkekeskus
Ajalugu
Enne II maailmasõda, Taasloomine, Virtuaalne muuseum, Naiskodukaitse juhid ajaloos, Aastaraamatud
Ringkonnad
Alutaguse, Harju, Jõgeva, Järva, Lääne, Põlva, Pärnumaa, Rapla, Saaremaa, Sakala, Tallinn, Tartu, Valga, Viru, Võrumaa
Astu liikmeks
Võta ühendust oma elukohajärgse ringkonna esinaise või instruktoriga, kontaktid leiad ringkondade alt. Loe liikmeks astumisest veel edasi..
Meie, naised
Sissejuhatus, Keskjuhatus, Persoonilood, Kõne Isamaale