Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus 17. augusti õhtul kogunesid toitlustusgrupi agarad liikmed traditsioonilisele suvisele täiendkoolitusele, et koos kokates uusi köögitarkusi omandada. Sedapuhku toimus väljaõpe Nõmmel Toiduakadeemias ja keskenduti grillimisele – laual ootasid oma järge sea-, kana- ja kalafilee, veisemaks ning juurviljad ja banaanid. augustil 2012 ← Eelmine Raske õppustel, kerge lahingus! Järgmine → Tallinna ringkond esines edukalt laskevõistlustel Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus Toitlustusgrupp; grillikoolitus

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus

17. augusti õhtul kogunesid toitlustusgrupi agarad liikmed traditsioonilisele suvisele täiendkoolitusele, et koos kokates uusi köögitarkusi omandada. Sedapuhku toimus väljaõpe Nõmmel Toiduakadeemias ja keskenduti grillimisele – laual ootasid oma järge sea-, kana- ja kalafilee, veisemaks ning juurviljad ja banaanid.

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus
Toimetuste algus

Tujukas suveilm õnneks soosis väliköögis toimetamist, niisiis käärisimegi käised üles. Toiduakadeemia peakokk Tarvo Kullama jagas 15 osalejat kolmeliikmelisteks gruppideks. Menüüs oli viis rooga: BBQ sea sisefilee mustsõstra-mopiga, grillitud kanalihavardad, grillitud veisemaks krõbeda praesibulaga, fooliumis küpsetatud lõhefilee ingveri ja sojakastme glasuuriga, grillitud köögiviljavardad, grillitud banaanid maasika-mündisalsa ja balsamico-kastmega. Näis, et banaanimagustoidu tegijaid ei jätku, kuid kiirelt ja üksmeelselt võtsime vastu otsuse, et selle valmistame kõik koos. Magustoit küll tegemata ei jää!

Niisiis asusime ohjeldamatult viilutama, hakkima, tükeldama ja maitsestama. Saime Tarvo Kullamalt soovituse, et grillides tasuks süütevedeliku asemel toiduõli kasutada, ning asjalikku juhendamist, kuidas fileedelt rasva ja kelmeid eemaldada ning liha vardasse ajada. Seejuures selgitas Toiduakadeemia peakokk meile õpetlikult: „Kana ja sea põhiline vahe seisneb selles, et kana on lind!“

 

Kõige esimesena oli oma ettevalmistustega valmis „maksaosakond“, niisiis alustasimegi maksa küpsetamisest. „See näeb välja nagu klimpi läinud karamellkissell!“ konstateeris keegi entusiastlikult, kui  veisemaks kandiku peal grillahju poole rändas. Väljanägemisest hoolimata maitses grillitud maks hõrgult ning seda kiitsid ka need, kes muidu maksast lugu ei pea.

 

Järgmiseks paigutati grilli peale paprikatest, punasest sibulast, tsukiinist ja šampinjonidest kirjud juurviljavardad. Puuvardaid soovitas juhendaja enne grillimist vees leotada, siis ei sütti need nii kergesti, samuti andis ta nõu juurviljad oliiviõliga üle pintseldada, et sool-pipar paremini peal püsiksid. Valmis köögiviljavardad kasteti üle maitsva teriyaki-kastmega ja kandik tühjenes kui võluväel.

 

Siis oli kord kanafilee käes, mis küpses kiiresti ja maitses hea – vardasse olid aetud õhukesed maitsestatud tükid. Sealiha nõudis kõige enam aega ja ettevalmistusi, kuigi mustsõstra-mopi isuäratav lõhn jõudis ninna juba ammu enne, kui liha grillile asetati. Tulemus oli mahlane ja maitsev, lihakandiku ümber käis tükk aega usin sagimine ja degusteerimine.

 

Lõhe juures saime nõuandeid, kuidas kala kõige parem puhastada oleks, mida ja kuidas eemaldada. Puhastatud filee kaeti sojakastme ja ingveritükkidega ning fooliumis grillitud kala maitses omapäraselt ja huvitavalt.

 

Ja viimaks oli järg magustoidu käes, mida valmistasid need, kel parasjagu muud käsil polnud. Kõhud olid koolitusel osalejatel küll juba täis, kuid grillitud banaanidest ei öelnud keegi ära. Maasika-mündisalsa maitses mahedalt ja balsamico tasakaalustas banaanide magusust.

 

 

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus

Lõpetuseks üks põnev retsept toitlustusgrupi koolitusõhtult:

 

BBQ sea sisefilee mustsõstra-mopiga

Sea sisefilee

Sool

Pipar

 

Mopp:

Tume õlu 0,5 l

Mustsõstramoos 0,4 l

Ketšup 250 g

BBQ kaste 250 g

Või 50 g

Tüümian

Tšillipulber

Maizena (maisitärklis)

 

Valmistamine:

Puhasta liha ja eemalda kelmed. Hõõru fileed soola ja pipraga ning mässi kilesse. Kuumuta ahi 100 kraadini, võta liha kilest välja ja pane ahju.

Mopi valmistamine:

Pane potti keema moos ja õlu. Keeda tasasel tulel ettevaatlikult segades, kuni kaste on ühtlane. Lisa tüümian, BBQ kaste ja pool võist ning jäta tasasele tulele podisema. Tund pärast liha ahju panekut pintselda fileed mõlemalt poolt kastmega ja jätka küpsetamist. Keeda kastet tasasel tulel edasi. Nüüd määri liha mopiga kokku iga 30 minuti järel. Kui liha on ahjus olnud kaks tundi, paksenda kaste maizena ja külma veel seguga ning lisa ülejäänud või. Mopi liha viimast korda paksema kastmega. Mähi liha fooliumisse ja lase 10 minutit seista, seejärel lõika viiludeks ja serveeri.

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus
Pilleriin Podneks 20. augustil 2012

FastLion CMS

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus

Toimetuste algus Tujukas suveilm õnneks soosis väliköögis toimetamist, niisiis käärisimegi käised üles Toiduakadeemia peakokk Tarvo Kullama jagas 15 osalejat kolmeliikmelisteks gruppideks 17. augusti õhtul kogunesid toitlustusgrupi agarad liikmed traditsioonilisele suvisele täiendkoolitusele, et koos kokates uusi köögitarkusi omandada. Sedapuhku toimus väljaõpe Nõmmel Toiduakadeemias ja keskenduti grillimisele – laual ootasid oma järge sea-, kana- ja kalafilee, veisemaks ning juurviljad ja banaanid.

Toitlustusgrupi muhe grillikoolitus

Toitlustusgrupp; grillikoolitus
www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse