Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonna naised tähistasid Eesti Vabariigi sünnipäeva igaüks isemoodi, kuid siiski meeldejäävalt ja väärikalt. Kose jaoskonna naistel oli terve päev tegemisi küllalt - alustati pärgade tseremooniaga ning lõpetati vallavanema vastuvõtuga. Viimsi naised aga olid tegusad juba enne suurt sünnipäeva ning külastasid juba 22. veebruaril - Eesti Vabariigi sünnipäeva eel - Eesti Sõjamuuseumi. märtsiks läbi meie ajaloo Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas

Ave Nael, Silja Ustav 28. veebr. 2012

Harju ringkonna naised tähistasid Eesti Vabariigi sünnipäeva igaüks isemoodi, kuid siiski meeldejäävalt ja väärikalt. Kose jaoskonna naistel oli terve päev tegemisi küllalt - alustati pärgade tseremooniaga ning lõpetati vallavanema vastuvõtuga. Viimsi naised aga olid tegusad juba enne suurt sünnipäeva ning külastasid juba 22. veebruaril - Eesti Vabariigi sünnipäeva eel - Eesti Sõjamuuseumi.

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas
Kose malevkonna mehed pärjaga

Viimsi jaoskonna naiskodukaitsjad Eesti Vabariigi sünnipäeva eel

 

22. veebruaril saime kokku Eesti Sõjamuuseumis, et üheskoos tähistada Eesti Vabariigi 94. sünnipäeva. Viimsi jaoskonna naiskodukaitsjatel avanes erakordne võimalus vaadata Vabadussõja aegset tummfilmi, mida saatis live-muusikaga orkester.

 

Eesti film 100 programmi raames taastatud Vabadussõja  aegne tummfilm “Noored kotkad” oli õhtu nael. Meeleoluka sissejuhatuse tegi sõjaajaloolane härra Mati Õun.  Jutustades 1927. aastal valminud Theodor Lutsu sõjaaegsete filmikaadrite tagamaid ja tolle aegseid sündmusi. Suurepärase filmielamuse tegid eredamaks vähendatud koosseisuga kohal tulnud Eesti Kaitseväe orkester, dirigent Peeter Saani juhtimisel.

Filmi lõppedes tutvustas meile Julius Kuperjanovi Seltsi esimees ja ajaloolane härra Olev Teder toona sõjas osalenud leitnant Ernast Sellingi kaevikujoonistusi. Juhatades sisse uue näituse “Eest Vabadussõja kaevikukunts”.

 

Õhtu lõpetas Nami-nami kokanduse eestvedaja prou Pille Petersoo. Tutvustades uudset tordivõistlust “Tort Isamaale” selle ja eelnevate aastate võidutöid. Isiklikult oli kohale tulnud 2011 aasta võistluse võitja preili Ragne Värgi, kelle valmistatud rahvusliku torti ka maitsta sai.

 

 

Kose jaoskond pidupäeval

 

Kosel on traditsiooniks saanud, et iga aasta iseseisvuspäeval, võidupühal ja taasiseseisvumispäeval asetatakse pärjad ja lillekorvid Kose kalmistul asuva Vabadussõjas ja Esimeses maailmasõjas langenud Kose kihelkonna meeste auks püstitatud mälestussamba jalamile. Ei olnud ka selle aasta iseseisvuspäeval mingit erandit. Hommikul kell 10 kogunesid Kose malevkonna kaitseliitlased, Kose jaoskonna naiskodukaitsjad ja tublid kodutütred kalmistule, et avaldada tänu ja tunnustust langenud meestele, kes seisid Eesti iseseisvuse eest. Kõne pidas Kose vallavolikogu esimees, kes sõnas, et iseseisvus on suur õnn, kuid ka suur vastutus – seda ka tänapäeval. Vaba riik on suur õnnistus oma rahvale, kuid seda tuleb osata hinnata ja hoida ka tänapäeval. Peale Kose puhkpillikoori esitatud lugusid, asetasid vallavanem, volikogu esimees ja kaitseliitlased pärja mälestusmärgi jalamile, omapoolse austusavalduse andsid ka naiskodukaitsjad ja kodutütred. Rõõm oli märgata suurenevat huvi sellise kena traditsiooni vastu – kohale oli tulnud pisut rohkem vallarahvast kui eelnevatel kordadel.

 

Seekordne Vabariigi aastapäev oli Kose vallale eriline – Kose vallal täitus 20 aastat, mille tähistamine jätkus Kose Püha Nikolause kirikus piduliku kontserdiga. Kell 11 kogunes Kose valla rahvas kirikusse, et nautida kaunist kirikukontserti, kus esines lausa valla kaheksa koori, muusikat pakkus Kose Kiriku pasunakoor. Kontsert oli pidulik ja meeleolu ülev.

 

Naiskodukaitse kenad naised pakkusid peale kontserti kiriku pastoraadis kuuma puljongit ja pirukat, teed ja kringlit. Rahulolev vallarahvas ja koorilauljad olid meeldivalt üllatunud ning kiidusõnu pidulaua ettevalmistajatele jagus ohtralt. Inimesi oli rohkelt ning ühislaulmine jätkus ka pastoraadis.

 

Õhtul toimus Kose valla 20. aastapäeva tähistamine ja vallavanema vastuvõtt, kuhu oli palutud väike esindus ka Kose jaoskonna naiskodukaitsjatest. Oma sõnavõttudega esinesid vallavanem, volikogu esimees, muusikalisi vahepalu pakkusid Kose muusikakooli kollektiivid, Kose Gümnaasiumi vilistlastest poistekoor ja rahvatantsijad. Kose vallale soovisid edu ja pikki aastaid naaberomavalitsused ja Harjumaa Omavalitsuste Liidu esindaja. Vast kõige ülevamaks hetkeks oli Kose valla tunnustus valla silmapaistvamatele inimestele. Loomulikult on Kose naiskodukaitsjate rõõm veel eriti suur, sest valla kõrge tunnustuse pälvis ka meie oma Tiiu Lambur. Tiiu on olnud Kose vallas pika-aegne lastearst, tegelenud ka rahvatantsuga ning muidugi on ta tubli ja aktiivne Naiskodukaitse liige ning Kose jaoskonna asutajaliige.

 

Eesti Vabariigi 94. aastapäev ja Kose valla 20. aastapäev möödus suurejooneliselt, ülevalt ja pidulikult. Vald tähistas oma sünnipäeva ja Eesti sünnipäeva meeldejäävalt ja väärikalt ning oma panuse pidupäeva tähistamisel andsid ka Kose naiskodukaitse naised.

 

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas
Kose jaoskonna naised pastoraadis

FastLion CMS

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine

Kose malevkonna mehed pärjaga Viimsi jaoskonna naiskodukaitsjad Eesti Vabariigi sünnipäeva eel 22 veebruaril saime kokku Eesti Sõjamuuseumis, et üheskoos tähistada Eesti Vabariigi 94 Harju ringkonna naised tähistasid Eesti Vabariigi sünnipäeva igaüks isemoodi, kuid siiski meeldejäävalt ja väärikalt. Kose jaoskonna naistel oli terve päev tegemisi küllalt - alustati pärgade tseremooniaga ning lõpetati vallavanema vastuvõtuga. Viimsi naised aga olid tegusad juba enne suurt sünnipäeva ning külastasid juba 22. veebruaril - Eesti Vabariigi sünnipäeva eel - Eesti Sõjamuuseumi.

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Harju ringkonnas

www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse