Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Kevad söögilaual Kevad söögilaual Kevadeti esimesi rohelisi liblesid imetledes võiks naiskodukaitsja teada, et need pole ainult silmailuks, vaid kõlbavad ka patta panna. aprillil 2009 Toitlustamine ← Eelmine Muljeid Naiskodukaitse keskkogult Järgmine → Naiskodukaitse mälestuspäev Kevad söögilaual toitumine

Kevad söögilaual

Kevadeti esimesi rohelisi liblesid imetledes võiks naiskodukaitsja teada, et need pole ainult silmailuks, vaid kõlbavad ka patta panna.

Kevad söögilaual

Järgnevad retseptid on Marina Koho poolt kokku korjatud, katsetatud ja mõnikord oma maitse või vajaduse järgi kohendatud. Nende 22 retsepti seast peaks igaüks endale sobiva leidma, millega pikast talvest väsinud vaimu turgutada.

 


UMBROHI

Kevadine umbrohusalat
Mustasõstra-, mets-harakputke-, naadi-, võilille-, raudrohu-, teelehe- ja kaselehti, kuusekasve.
Kastmeks:
1 osa rafineerimata toiduõli
½ osa sidrunimahla
mett maitse järgi

Loputage kõik lehed hästi üle. Rebige lehed salatikaussi peeneks. Segage kaste ja serveerige salat koos kastmega.

 
Nõgesevorm
1,2 l odrakruubiputru
½ – 1 l nõgeselehti
natuke meresoola
1 sl siirupit
1 tl valget pipart
võid, vett

Keetke paks kruubipuder. Kupatage nõgeselehed ja peenendage need. Kasutada võib ka kuiva nõgesejahu. Segage nõges pudruga ning maitsestage soola, siirupi ja pipraga. Pange võiga määritud ahjuvormi ja puistake pinnale võitükikesi. Küpsetage ahjus 20–30 minutit.

 
Nõgese-tatravorm
5 dl tatratangu
1 ½ dl läätsi
vett
5 dl riivitud sellerit
5 dl tükeldatud lillkapsast
3 tomatit
2 ½ dl nõgeselehti
sojakastet
värsket või kuivatatud basiilikut
köömneid, majoraani, ürdisoola

Kupatage tatar ja läätsed eraldi ja kallake vesi ära. Seejärel keetke neid koos 20 minutit. Tükeldage tomatid. Kupatage nõgeselehed ja hakkige need. Segage kõik ained ühtlaseks ja pange kaanega ahjuvormi. Küpsetage 175 kraadi juures 30 minutit.


Taignas küpsetatud naadilehed
Naadilehti
Basiilikut, punet, estragoni
Riivitud juustu
Taigen:
1 ½ dl nisujahu
1 sl kartulitärklist
meresoola
1 ½ dl vett
toiduõli küpsetamiseks

Segage jahu, tärklis, sool ja vesi paksuks pannkoogitainaks. Laske seista 30 minutit. Määrige maitsetaimed ja juust naadilehtedele ja rullige need kokku tihedaks rulliks. Kui lehed ei taha rulli jääda, võib neid algul kiiresti kasta kuuma vette ja lasta seejärel laual natuke aega seista. Rulli võib kinnitada ka väikese tikukesega. Kastke nüüd leherullid taignasse ja seejärel keetke neid mõne minuti jooksul keevas õlis.

 
Naadihautis
~1 ½ l veel krousis olevaid naadilehti
~1/2 dl maisijahu
~1/2 l vett
~3/4 l piima
soola või sojakastet
2 sl võid

Kastke naadilehed korraks kuuma vette ja hakkige peeneks. Ajage vee ja piima segu keema ja kallake aeglaselt segades hulka külmas vees segatud maisijahu. Nüüd lisage hulka naadilehed. Lisage sool või sojakaste ja võisilm ja laske mõni minut haududa. See hautis ei vaja teisi maitseaineid. Sobib ka lasagnetäidiseks. Vett lisades saate supi. Võib kasutada ka maltsa, lisades natuke rohkem sojakastet.

Kevad söögilaual

Võililleleherullid
16 suurt võilillelehte
Täidis:
3 dl mistahes järelejäänud putru (odratang, hirss, riis)
1 porgand või punapeet
½ sellerit või pastinaaki
½ dl pähklipuru
½ dl riivitud õuna
punet, mere- või ürdisoola



Riivige juurviljad. Peske võilillelehed, laske veidi närbuda või kastke korraks kuuma vette. Segage täidiseained ühtlaseks massiks ja maitsestage pune ning meresoolaga. Määrige täidis võilillelehtedele ja rullige neist tihedad rullid. Küpsetage rulle võis või õli ja või segus panni peal.

 
Naadipirukas
Põhi:
200 g jahu
100 g võid või margariini
½ tl soola
½ tl punast pipart
2 sl hapukoort
2 sl külma vett
Kate:
3 muna
3 dl piima
2 dl riivitud juustu (ca 100 g)
1 ½ – 2 l naadilehti
soola, pipart, ürditaimi

Hõõru kokku pehme rasvaine ja soola ning pipraga segatud jahu. Lisa vesi ja hapukoor. Sega ühtlaseks massiks. Hoia ca 30 min külmas. Kata taignaga pirukavormi põhi ja ääred. Küpseta 15 minutit 200 kraadi juures.
Lisa lahtiklopitud munadele piim, juust ja peenestatud naadilehed. Maitsesta soola, pipra ja ürditaimedega. Vala segu küpsetatud pirukapõhjale. Küpseta 30–40 minutit.


Võilillesalat
100 g võilillelehti
30 g kreekapähkleid või päevalilleseemneid
15 g mett
1 sl toiduõli

Võilillelehed pesta ja peenelt hakkida. Lisada purustatud pähklid, mesi ja õli. Kaunista võililleõitega.

 
Juustupallid nõgesega
Peotäis nõgeselehti
1 tl sidrunimahl
½ tl paprikapulbrit
50 g juustu
võid

Hakkige aurutatud nõgeselehed ja segage sidrunimahla, paprika, riivjuustu ja sulatatud võiga. Veeretage pallid, mis sobivad väga hästi kergeks suupisteks.

 
Küpsetatud võilillejuured
Tükeldatud võilillejuured keeta soolases vees, nõrutada, veeretada jahus ning panna võiga määritud vormi. Raputada peale jahu, riivjuustu, võitükikesi ja küpsetada ahjus pruunikaks. Juuri võib veeretada ka jahus ja küpsetada tavalisel pannil.

 
Nõgesevõie
Noored nõgeselehed pesta ja hakkida. 3 sl lehti segada 6–10 sl keedisega, lisada apelsini- või sidruniil. Lasta seista jahedas kohas 1–2 tundi. Sobib sepikuvõidena tee juurde.

 
Roheline salatikaste
1 dl kodujuustu
1 dl maitsestamata jogurtit (keefiri)
½ dl õli
1–2 küüslauguküünt
4–5 dl noori nõgesevõrseid

Pese nõgesed ja haki hästi peeneks. Sega kõik kastmeained kokku, maitsesta küüslaugu ja näpuotsatäie soolaga. Selline kaste muudab väärtuslikuks mistahes toidu.


Kevadine salat 2
Võilill peaks “metsasalatis” põhiliseks taimeks jääma. Nt ¾ võilille, 1/8 nõgest, mõned taliküüslaugu lehed, mõni hiirekõrvaleht peenelt tükeldatuna. Võib lisada kurki, porrut, mugulbegoonia õisi, paiselehti, võililleõisi jms. Lisada võib veel hapukoort, salatikastet, õli vms.

 
 
VÕILEIVAKATTED

Ürdikohupiim
4 sl värskeid ürte
1 küüslauguküüs
250 g lahjat kohupiima
soola

Pese ürdid, tupsuta kuivaks, haki. Koori küüslauk ja lõika peeneks. Lisa kõik kohupiima hulka. Soovi korral sega piima või hapukoorega, et oleks paras paksus. Maitsesta.

 
Küüslaugu-pähklikreem
Tambi puruks üks küüslaugupea, lisa klaasitäis kreekapähkleid ja hõõru ühtlaseks pastaks (väga mugav on seda teha hakklihamasinaga). Lisa 2 sl õli, soola ja sidrunimahla maitse järgi. Kogused reguleeri oma maitset ja vajadusi jälgides. Näiteks, õli kogus võib osutuda liiga väikeseks. Siis lisa õli või hoopiski keedetud külma vett. Kui lisad vett veel, saad võileivamäärde asemel külma kastme.

 
Lillkapsamääre
½ lillkapsapead
2–3 sl majoneesi
½ tl jämedateralist sinepit
2 sl hakitud marineeritud kurki
soola, pipart

Keeda lillkapsas pehmeks (ära üle keeda, piisab 5–10 min). Jahuta see voolava vee all. Pudrusta lillkapsas koos majoneesi, sinepi, marineeritud kurgi, soola ja pipraga. Määri lillkapsasegu sepikuviilule. Kata tomativiilude ja lutserniidudega.

 
Magusam lillkapsamääre
60 g võid
½ lillkapsapead
1 õun
sool, suhkur, sidruni mahl ja riivitud koor

Keedetud lillkapsas peenesta, õun riivi ja lisa kõik vahustatud võile. Maitsesta.

 
Õunapüree linaseemneidudega
1 suur hapukas õun
4 sl õunamahla
1 sl sidrunimahla
1 sl suuri seemneteta rosinaid
1 sl tahket mett
1 noaotsatäis aniisipulbrit
1 noaotstäis kaneeli
2 sl linaseemneidusid

Keeda tükeldatud õunad madalal kuumusel suletud potis 10–12 min. Sega kahvliga läbi. Lisa sidrunimahl, rosinad, mesi ja maitseained. Sega loputatud, nõrutatud idud õuntega.

 
Punane salu
Keedupeeti
Õuna
100 g keedetud aedube
küüslauku maitse järgi
1 sl sidrunimahla
majoneesi
soola, pipart

Peedid riivida, õunad ka. Küüslauk purustada, hõõruda soolaga. Aedoad purustada (kui teed võileivamäärde asemel salati, pole vaja aedube purustada). Segada kõik kokku, lisada mahl, majonees, pipar ja sool.

 
Leivamääre keedetud teradest
5 dl keedetud külmi nisu- või kaerateri
5 dl tükeldatud köögivilja (sibul, seller, paprika, porgand)
1–2 sl õli
Maitsestamiseks sobivad küüslauk, ürdisool, koriander, tüümian, leeskputk

Tükelda puhastatud köögivili (kõige rohkem olgu sibulat), kuumuta neid pidevalt segades väheses õlis mõni minut. Kalla köögiviljade peale nii vähe vette, et see neid umbes poole võrra katab (võid kasutada hoopis puljongit). Hauta vahetevahel segades ca 15 minutit ehk peaaegu pehmeks. Lase jahtuda. Purusta jahtunud köögivili ja terad koos kas kannmikseris või köögikombainiga (mina teen kõike vana hea hakklihamasinaga), lisa seejuures paar supilusikatäit taimeõli ja soovikohaseid värskeid või kuivatatud maitsetaimi. Pasta säilib külmkapis kinnises karbis kuni nädal. Kui aga maitsestamisel kasutad petersellilehti, hakkab maitse juba kolmandal päeval halvemaks minema.

 
Pähklimaitseline võileivapasta
250 g maapähkleid
100 g päevalilleseemneid
100 g seesamiseemneid
1 suur küüslauguküüs
ürdisoola

Maapähklid röstida kergelt 225 kraadises ahjus. Eemaldada koored. Päevalille- ja seesamiseemned jahvatada, pähklid ka. Kõik segada hoolikalt ühtlaseks massiks, lisada natuke õli, et pastat oleks kergem leivale määrida.

 
Kohupiima-küüslaugukreem
3 küüslauguküünt
250 g fetajuustu (kodujuustu või brõnsat)
veidi münti, peterselli või harakputke
oliivõli
2 sidruni mahl
veidi värskelt jahvatatud pipart

Koori küüslauk, lõika hästi peeneks. Murenda juust. Peenesta ürdid. Töötle segu mikseriga ühtlaseks kreemiks, lisades vajaduse järgi õli.

Marilin Prants, akadeemiline jsk. 27. aprillil 2009

FastLion CMS

Kevad söögilaual

Kevad söögilaual

Järgnevad retseptid on Marina Koho poolt kokku korjatud, katsetatud ja mõnikord oma maitse või vajaduse järgi kohendatud Nende 22 retsepti seast peaks igaüks endale sobiva leidma, millega pikast talvest väsinud vaimu turgutada Kevadeti esimesi rohelisi liblesid imetledes võiks naiskodukaitsja teada, et need pole ainult silmailuks, vaid kõlbavad ka patta panna.

Kevad söögilaual

toitumine
www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse