Võililleleherullid
16 suurt võilillelehte
Täidis:
3 dl mistahes järelejäänud putru (odratang, hirss, riis)
1 porgand või punapeet
½ sellerit või pastinaaki
½ dl pähklipuru
½ dl riivitud õuna
punet, mere- või ürdisoola
Riivige juurviljad. Peske võilillelehed, laske veidi närbuda või kastke korraks kuuma vette. Segage täidiseained ühtlaseks massiks ja maitsestage pune ning meresoolaga. Määrige täidis võilillelehtedele ja rullige neist tihedad rullid. Küpsetage rulle võis või õli ja või segus panni peal.
Naadipirukas
Põhi:
200 g jahu
100 g võid või margariini
½ tl soola
½ tl punast pipart
2 sl hapukoort
2 sl külma vett
Kate:
3 muna
3 dl piima
2 dl riivitud juustu (ca 100 g)
1 ½ – 2 l naadilehti
soola, pipart, ürditaimi
Hõõru kokku pehme rasvaine ja soola ning pipraga segatud jahu. Lisa vesi ja hapukoor. Sega ühtlaseks massiks. Hoia ca 30 min külmas. Kata taignaga pirukavormi põhi ja ääred. Küpseta 15 minutit 200 kraadi juures.
Lisa lahtiklopitud munadele piim, juust ja peenestatud naadilehed. Maitsesta soola, pipra ja ürditaimedega. Vala segu küpsetatud pirukapõhjale. Küpseta 30–40 minutit.
Võilillesalat
100 g võilillelehti
30 g kreekapähkleid või päevalilleseemneid
15 g mett
1 sl toiduõli
Võilillelehed pesta ja peenelt hakkida. Lisada purustatud pähklid, mesi ja õli. Kaunista võililleõitega.
Juustupallid nõgesega
Peotäis nõgeselehti
1 tl sidrunimahl
½ tl paprikapulbrit
50 g juustu
võid
Hakkige aurutatud nõgeselehed ja segage sidrunimahla, paprika, riivjuustu ja sulatatud võiga. Veeretage pallid, mis sobivad väga hästi kergeks suupisteks.
Küpsetatud võilillejuured
Tükeldatud võilillejuured keeta soolases vees, nõrutada, veeretada jahus ning panna võiga määritud vormi. Raputada peale jahu, riivjuustu, võitükikesi ja küpsetada ahjus pruunikaks. Juuri võib veeretada ka jahus ja küpsetada tavalisel pannil.
Nõgesevõie
Noored nõgeselehed pesta ja hakkida. 3 sl lehti segada 6–10 sl keedisega, lisada apelsini- või sidruniil. Lasta seista jahedas kohas 1–2 tundi. Sobib sepikuvõidena tee juurde.
Roheline salatikaste
1 dl kodujuustu
1 dl maitsestamata jogurtit (keefiri)
½ dl õli
1–2 küüslauguküünt
4–5 dl noori nõgesevõrseid
Pese nõgesed ja haki hästi peeneks. Sega kõik kastmeained kokku, maitsesta küüslaugu ja näpuotsatäie soolaga. Selline kaste muudab väärtuslikuks mistahes toidu.
Kevadine salat 2
Võilill peaks “metsasalatis” põhiliseks taimeks jääma. Nt ¾ võilille, 1/8 nõgest, mõned taliküüslaugu lehed, mõni hiirekõrvaleht peenelt tükeldatuna. Võib lisada kurki, porrut, mugulbegoonia õisi, paiselehti, võililleõisi jms. Lisada võib veel hapukoort, salatikastet, õli vms.
VÕILEIVAKATTED
Ürdikohupiim
4 sl värskeid ürte
1 küüslauguküüs
250 g lahjat kohupiima
soola
Pese ürdid, tupsuta kuivaks, haki. Koori küüslauk ja lõika peeneks. Lisa kõik kohupiima hulka. Soovi korral sega piima või hapukoorega, et oleks paras paksus. Maitsesta.
Küüslaugu-pähklikreem
Tambi puruks üks küüslaugupea, lisa klaasitäis kreekapähkleid ja hõõru ühtlaseks pastaks (väga mugav on seda teha hakklihamasinaga). Lisa 2 sl õli, soola ja sidrunimahla maitse järgi. Kogused reguleeri oma maitset ja vajadusi jälgides. Näiteks, õli kogus võib osutuda liiga väikeseks. Siis lisa õli või hoopiski keedetud külma vett. Kui lisad vett veel, saad võileivamäärde asemel külma kastme.
Lillkapsamääre
½ lillkapsapead
2–3 sl majoneesi
½ tl jämedateralist sinepit
2 sl hakitud marineeritud kurki
soola, pipart
Keeda lillkapsas pehmeks (ära üle keeda, piisab 5–10 min). Jahuta see voolava vee all. Pudrusta lillkapsas koos majoneesi, sinepi, marineeritud kurgi, soola ja pipraga. Määri lillkapsasegu sepikuviilule. Kata tomativiilude ja lutserniidudega.
Magusam lillkapsamääre
60 g võid
½ lillkapsapead
1 õun
sool, suhkur, sidruni mahl ja riivitud koor
Keedetud lillkapsas peenesta, õun riivi ja lisa kõik vahustatud võile. Maitsesta.
Õunapüree linaseemneidudega
1 suur hapukas õun
4 sl õunamahla
1 sl sidrunimahla
1 sl suuri seemneteta rosinaid
1 sl tahket mett
1 noaotsatäis aniisipulbrit
1 noaotstäis kaneeli
2 sl linaseemneidusid
Keeda tükeldatud õunad madalal kuumusel suletud potis 10–12 min. Sega kahvliga läbi. Lisa sidrunimahl, rosinad, mesi ja maitseained. Sega loputatud, nõrutatud idud õuntega.
Punane salu
Keedupeeti
Õuna
100 g keedetud aedube
küüslauku maitse järgi
1 sl sidrunimahla
majoneesi
soola, pipart
Peedid riivida, õunad ka. Küüslauk purustada, hõõruda soolaga. Aedoad purustada (kui teed võileivamäärde asemel salati, pole vaja aedube purustada). Segada kõik kokku, lisada mahl, majonees, pipar ja sool.
Leivamääre keedetud teradest
5 dl keedetud külmi nisu- või kaerateri
5 dl tükeldatud köögivilja (sibul, seller, paprika, porgand)
1–2 sl õli
Maitsestamiseks sobivad küüslauk, ürdisool, koriander, tüümian, leeskputk
Tükelda puhastatud köögivili (kõige rohkem olgu sibulat), kuumuta neid pidevalt segades väheses õlis mõni minut. Kalla köögiviljade peale nii vähe vette, et see neid umbes poole võrra katab (võid kasutada hoopis puljongit). Hauta vahetevahel segades ca 15 minutit ehk peaaegu pehmeks. Lase jahtuda. Purusta jahtunud köögivili ja terad koos kas kannmikseris või köögikombainiga (mina teen kõike vana hea hakklihamasinaga), lisa seejuures paar supilusikatäit taimeõli ja soovikohaseid värskeid või kuivatatud maitsetaimi. Pasta säilib külmkapis kinnises karbis kuni nädal. Kui aga maitsestamisel kasutad petersellilehti, hakkab maitse juba kolmandal päeval halvemaks minema.
Pähklimaitseline võileivapasta
250 g maapähkleid
100 g päevalilleseemneid
100 g seesamiseemneid
1 suur küüslauguküüs
ürdisoola
Maapähklid röstida kergelt 225 kraadises ahjus. Eemaldada koored. Päevalille- ja seesamiseemned jahvatada, pähklid ka. Kõik segada hoolikalt ühtlaseks massiks, lisada natuke õli, et pastat oleks kergem leivale määrida.
Kohupiima-küüslaugukreem
3 küüslauguküünt
250 g fetajuustu (kodujuustu või brõnsat)
veidi münti, peterselli või harakputke
oliivõli
2 sidruni mahl
veidi värskelt jahvatatud pipart
Koori küüslauk, lõika hästi peeneks. Murenda juust. Peenesta ürdid. Töötle segu mikseriga ühtlaseks kreemiks, lisades vajaduse järgi õli.