Päev algaski ootuste ja murekohtade kirja panemisega ning seniste kogemuste vahetamisega. Nii mõnedki mured olid pea kõikidel ringkondadel ühised: arutleti liikmete aktiivsuse, aktiivsete liikmete läbipõlemise ohu, aga ka välitoitlustuseks vajaliku varustuse hankimise teemadel. Koos tõdeti aga, et mõningatest probleemidest hoolimata tullakse välja toitlustama ikka seltskonna pärast, lisandväärtust annavad sööjate säravad silmad ja siiras tänu ning tunnustus.
Tervislik toitumine on muutumas üha populaarsemaks teemaks ja sellest ei jää puutumata ka välikokad, kellelt oodatakse üha enam tervislikku toitu ja erinevate söömisharjumustega arvestamist. Kasvav trend on taimetoitlus, samuti on sagedad mitmed terviseprobleemid, nt laktoosi- ja gluteenitalumatus. Lisaks mõjutab menüüd erineva kultuurilise taustaga inimeste osakaalu kasv Kaitseliidus. Siinkohal oodatakse köögilt kõigi erisoovidega arvestamist, kuid informatsioon erisustest jõuab kööki tihti alles siis, kui toit valmis ja väljastamise aeg käes. |
Välitoitlustuse juhid panid üheskoos kirja mõned punktid, mida täites saab muuta metsatoitu tervislikumaks.
Näiteks:
Öeldakse ikka, et vaenlane võib võtta maha jao, kuid köök kogu kompanii. Seega on hügieen väliköögis üks olulisemaid teemasid, millesse ei saa kergekäeliselt suhtuda. Kui keegi jääb metsas haigeks, siis esimesena vaadatakse köögi poole. Sellest tulenevalt peab kõigil toitlustajatel olema tervisetõend, mis kinnitab, et köögis toimetav kokk on terve. Lisaks peab loomulikult järgima hügieeninõudeid, nt kandma kindaid, mis aitavad vältida toidu saastumist. |
Lisaks menüüde ja kalkulatsioonide koostamisele käsitlesime veel ühte väga olulist teemat – enesekehtestamist väliköögis ja seda just metsas õppustel olles. Väliköögis võivad veidi vaiksema loomuga inimesed hätta jääda, sest lisaks söögi tegemisele ja oma meeskonna juhtimisele on vaja vahel selgitada ka õppusel osalevatele kaitseliitlastele, et köögist läbi ei jalutata või et katla lähedus ei ole koht suitsetamiseks. Enamjaolt puuduvad kompaniiveeblitel ja rühmajuhtidel teadmised väliköögi toimimise kohta, mistõttu on vaja neile selgitada ka ajakava muutumise korral köögimeeskonna ülema informeerimise olulisust. Siin aitaks tublisti kaasa vastavate koolituste läbi viimine.
Õppepäev oli väga kasulik ning informatiivne, andes toitlustuse grupijuhtidele palju uusi mõtteid ja ideid, mida koduringkonnas oma meeskonnale edasi anda. |
Naiskodukaitse tegevus
Väljaõpe, Tegevusvaldkonnad, Mentorlus, Tegevusplaan, Eelmised sündmused, Sündmuste arhiiv, "Ole valmis!" äpp
Tutvustus
Väärtused, Struktuur, Põhikiri, Sümboolika, Võsu õppe- ja puhkekeskus
Ajalugu
Enne II maailmasõda, Taasloomine, Virtuaalne muuseum, Naiskodukaitse juhid ajaloos, Aastaraamatud
Ringkonnad
Alutaguse, Harju, Jõgeva, Järva, Lääne, Põlva, Pärnumaa, Rapla, Saaremaa, Sakala, Tallinn, Tartu, Valga, Viru, Võrumaa
Astu liikmeks
Võta ühendust oma elukohajärgse ringkonna esinaise või instruktoriga, kontaktid leiad ringkondade alt. Loe liikmeks astumisest veel edasi..
Meie, naised
Sissejuhatus, Keskjuhatus, Persoonilood, Kõne Isamaale