Juba uksel oli tunda head leiva- ja kilulõhna, mis tegi nii mõnelgi kõhu tühjaks. Lääne jaoskonna liige Külliki pidas esmalt loengu leiva ajaloost. Saime teada, et vaesemal ajal lisati leivatainasse kase- ja sarapuu-urbasid. Seejärel tutvustas Külliki oma leivateo protsessi. Rukkileiba on ta juba neli aastat ise valmistanud, seega usun, et tema kogemustest said paljud huvilised targemaks.
Lisaks oli Külliki toonud juuretist ka meile näha ja nuusutada. Laual oli kilutaldrik ning tükk võid, et koduleib veelgi ehedam ja maitsvam oleks. Agaramad leivaküpsetajad said karbiga koju kaasa Külliki juuretisepoega. Väikese arutelu käigus tuli välja, et nii mõnigi kohalviibijaist on leivategu varem katsetanud. Nagu kultuuriõhtutel kombeks, oli õhtu viimane osa viktoriin, mille küsimused olid seekord leivateemalised. Parim tiim sai autasustatud väikeste meenetega.
Niisiis, kõik leiba küpsetama! | ||
Juuretise valmistamiseks: Murenda paar viilu juuretisega valmistatud rukkileiba soojas vees, seejärel sega peti (sobivad ka keefir, õunamahl) ja natukese suhkru ning rukkijahuga vahule (keefiripaksuseks massiks). Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi rätiku alla käärima. Selliselt alustatud juuretisega võtab leivategu hoogu 4–5 korda, kuna juuretis on esialgu nõrk. Lihtsam on alustada eelmisest leivateost kõrvale pandud (tuttava käest saadud) peotäie leivataina ehk juuretisepojaga.
Leiva valmistamiseks (antud kogustest saab ühe vormileiva): Juuretist 0,5 l vedelikku (250 ml vett ja 250 ml keefiri/petti/hapupiima) 600–800 g jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) 0,5 dl suhkrut (või siirupit, mett) 2–3 tl soola Soovi korral lisaks linnasejahu, leotatud köömneid, kõiksugu seemneid, rosinaid, pähkleid, singitükke jne
Sega peotäis juuretist 0,5 liitri käesooja vedelikuga, lisa juurde nii palju rukkijahu, et moodustuks keefiripaksune kört. Soovi korral võib tumedama ja happelisema leiva saamiseks lisada ka rukkilinnasejahu või -siirupit. Klopi segu hoolega, et eeltainasse satuks käärimise jaoks palju õhku. Kata kauss toidukile ja rätikuga ning jäta sooja kohta hapnema umbes 12 tunniks. Lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 2–3 tl soola ja 0,5 dl suhkrut. Vähehaaval lisa juurde soovitud jahud (rukki-, nisu-, mitmeviljajahu) ja sega puulusikaga või sõtku, kuni tainasse tuleb „lurts“. Seejärel võta järgmiseks korraks tainast peotäis juuretiseks, mis jäta leivateo ajaks sooja kohta kerkima (pärast säilib külmkapis kuni kaks nädalat). Nüüd lisa tainale seemneid, rosinaid, pähkleid, lihatükke vms. Pane tainas võiga määritud vormi ja jäta sooja kohta rätiku alla 2–4 tunniks kerkima. Küpseta kerkinud leiba ahjus 250 kraadi juures 20 minutit, edasi kuni lõpuni 200 kraadi juures 40 minutit. Leib küpseb sõltuvalt ahjust tund kuni poolteist. Küpsemise käigus tuleb leiva koorikut paar korda veega pintseldada, et see väga kõva ei saaks. Valmis leib pintselda veega üle ja pane räti alla jahtuma.
NB! • Pätsileiva valmistamiseks kulub rohkem jahu. • Pätsileib tuleb tihedama ja sitkema tekstuuriga, vormileib õhulisem. • Nisujahu lisamine aitab tänu kleepvalkudele tainal paremini kerkida. | ||
Beriti pita-leiva retsept: 1 pakk kuivpärmipulbrit 1 tl soola 1 tl suhkrut 450 g nisujahu Umbes 3 dl vett Kõrvitsa- ja päevalilleseemneid
Sega kuivained omavahel ning lisa 42-kraadine vesi. Sõtku kuni tainas on ühtlane ja läigib kergelt. Lisa omal soovil seemneid ja sõtku veel minut. Lase tainal rätiku all 1 tund kerkida. Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Seejärel tee tainast 10 palli ja rulli need ovaalseks, 5–7 mm paksuks ja 10–12 cm pikaks. Tee need jahuseks. Lase veel 20–30 minutit kerkida. Tõsta ahju ja lase kuni 10 minutit küpseda. Võta ahjust välja, kui need on pealt helepruunid ja lase rätiku all jahtuda, et koorik väga ära ei kuivaks. Sobivad nii sooja toidu kõrvale kui ka eraldi eineks, kui teed leiva külje sisse pikilõike ning lisad endale meeldivat täidet. | ||
Airika seemneleiva retsept: Juuretist 500 ml vett Rukkijahu 2 spl suhkrut 2 tl soola Soovi korral seemneid, puuviljatükke vms
Lisa juuretisele 500 ml keedetud vett ja nii palju rukkijahu, et segu on tavalise hapukoore paksune. Kata käteräti ja näiteks kampsuniga, et eeltainas kenasti tegutsema hakkaks. Jäta anum üheks päevaks lauale seisma. Seisnud eeltainale lisa rukkijahu nii palju, et tainas tuleb kausi küljest lahti. Võta 1 spl järgmise leiva juuretiseks! Lisa 2 spl suhkrut, 2 tl soola ning maitse järgi seemneid, puuvilju või muud põnevat. Määri vorm võiga ja aseta tainas vormi. Kata see jälle rätiku ning kampsuniga. Lase seista radiaatoril 1,5 tundi (siis on tainas kerkinud poole võrra). Eelkuumuta ahi ning küpseta leiba 175 kraadi juures 1 tund ja 10 minutit. Võta leib välja ja määri pealt võiga, et koorik liiga krõbe ei jääks. Mähi leib räti sisse ja naudi oma kätetööd. | ||
Naiskodukaitse tegevus
Väljaõpe, Tegevusvaldkonnad, Mentorlus, Tegevusplaan, Eelmised sündmused, Sündmuste arhiiv, "Ole valmis!" äpp
Tutvustus
Väärtused, Struktuur, Põhikiri, Sümboolika, Võsu õppe- ja puhkekeskus
Ajalugu
Enne II maailmasõda, Taasloomine, Virtuaalne muuseum, Naiskodukaitse juhid ajaloos, Aastaraamatud
Ringkonnad
Alutaguse, Harju, Jõgeva, Järva, Lääne, Põlva, Pärnumaa, Rapla, Saaremaa, Sakala, Tallinn, Tartu, Valga, Viru, Võrumaa
Astu liikmeks
Võta ühendust oma elukohajärgse ringkonna esinaise või instruktoriga, kontaktid leiad ringkondade alt. Loe liikmeks astumisest veel edasi..
Meie, naised
Sissejuhatus, Keskjuhatus, Persoonilood, Kõne Isamaale