Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Välikokad kogemusi vahetamas Välikokad kogemusi vahetamas 20. oktoobril toimus Põlvas Naiskodukaitse toitlustusgruppide juhtide õppepäev, kus said kokku välitoitlustuse juhid üle Eesti. Koolituspäeva eesmärgiks oli jagada oma ringkonna muresid ja rõõme ning vahetada kogemusi. 2018 Koostöö Toitlustamine Vabatahtlikud juhid ← Eelmine Naiskodukaitse oli aktiivseim organisatsioon Paide-Türi rahvajooksul Järgmine → Siseministeeriumi riskikommunikatsiooni mõttetalgud Välikokad kogemusi vahetamas

Välikokad kogemusi vahetamas

20. oktoobril toimus Põlvas Naiskodukaitse toitlustusgruppide juhtide õppepäev, kus said kokku välitoitlustuse juhid üle Eesti. Koolituspäeva eesmärgiks oli jagada oma ringkonna muresid ja rõõme ning vahetada kogemusi.

Päev algaski ootuste ja murekohtade kirja panemisega ning seniste kogemuste vahetamisega. Nii mõnedki mured olid pea kõikidel ringkondadel ühised: arutleti liikmete aktiivsuse, aktiivsete liikmete läbipõlemise ohu, aga ka välitoitlustuseks vajaliku varustuse hankimise teemadel. Koos tõdeti aga, et mõningatest probleemidest hoolimata tullakse välja toitlustama ikka seltskonna pärast, lisandväärtust annavad sööjate säravad silmad ja siiras tänu ning tunnustus.

 

Tervislik toitumine on muutumas üha populaarsemaks teemaks ja sellest ei jää puutumata ka välikokad, kellelt oodatakse üha enam tervislikku toitu ja erinevate söömisharjumustega arvestamist. Kasvav trend on taimetoitlus, samuti on sagedad mitmed terviseprobleemid, nt laktoosi- ja gluteenitalumatus. Lisaks mõjutab menüüd erineva kultuurilise taustaga inimeste osakaalu kasv Kaitseliidus. Siinkohal oodatakse köögilt kõigi erisoovidega arvestamist, kuid informatsioon erisustest jõuab kööki tihti alles siis, kui toit valmis ja väljastamise aeg käes.

Välikokad kogemusi vahetamas
Foto: Annely Koolmann

Välitoitlustuse juhid panid üheskoos kirja mõned punktid, mida täites saab muuta metsatoitu tervislikumaks.

 

Näiteks:

  1. Asendame saia sepikuga ja kasutame menüüdes rohkem täisteratooteid.
  2. Magusa siirupivee asemel pakume maitsevett (kurgiga, sidruniga vms).
  3. Kasutame rohkem puu- ja juurvilju. On päris palju toite, kus saab neid kasutada.
  4. Kui vähegi võimalik, siis kasutame vähem poolfabrikaate.
  5. Tavalise soola asendame võimalusel meresoola ja Himaalaja soolaga jne.

 

Öeldakse ikka, et vaenlane võib võtta maha jao, kuid köök kogu kompanii. Seega on hügieen väliköögis üks olulisemaid teemasid, millesse ei saa kergekäeliselt suhtuda. Kui keegi jääb metsas haigeks, siis esimesena vaadatakse köögi poole. Sellest tulenevalt peab kõigil toitlustajatel olema tervisetõend, mis kinnitab, et köögis toimetav kokk on terve. Lisaks peab loomulikult järgima hügieeninõudeid, nt kandma kindaid, mis aitavad vältida toidu saastumist.

Lisaks menüüde ja kalkulatsioonide koostamisele käsitlesime veel ühte väga olulist teemat – enesekehtestamist väliköögis ja seda just metsas õppustel olles. Väliköögis võivad veidi vaiksema loomuga inimesed hätta jääda, sest lisaks söögi tegemisele ja oma meeskonna juhtimisele on vaja vahel selgitada ka õppusel osalevatele kaitseliitlastele, et köögist läbi ei jalutata või et katla lähedus ei ole koht suitsetamiseks. Enamjaolt puuduvad kompaniiveeblitel ja rühmajuhtidel teadmised väliköögi toimimise kohta, mistõttu on vaja neile selgitada ka ajakava muutumise korral köögimeeskonna ülema informeerimise olulisust. Siin aitaks tublisti kaasa vastavate koolituste läbi viimine.

 

Õppepäev oli väga kasulik ning informatiivne, andes toitlustuse grupijuhtidele palju uusi mõtteid ja ideid, mida koduringkonnas oma meeskonnale edasi anda.

Annely Koolmann 20. okt. 2018

FastLion CMS

Välikokad kogemusi vahetamas

Välikokad kogemusi vahetamas

Päev algaski ootuste ja murekohtade kirja panemisega ning seniste kogemuste vahetamisega Nii mõnedki mured olid pea kõikidel ringkondadel ühised: arutleti liikmete aktiivsuse, aktiivsete liikmete läbipõlemise ohu, aga ka välitoitlustuseks vajaliku varustuse hankimise teemadel 20. oktoobril toimus Põlvas Naiskodukaitse toitlustusgruppide juhtide õppepäev, kus said kokku välitoitlustuse juhid üle Eesti. Koolituspäeva eesmärgiks oli jagada oma ringkonna muresid ja rõõme ning vahetada kogemusi.

Välikokad kogemusi vahetamas

www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse