Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Põnevad palad Gruusia köögist Põnevad palad Gruusia köögist Hat¹apuri; Gozinaki; Gruusia köök; Lääne jsk Tiina Kallasmaa, Lääne jsk ← Eelmine Naiskodukaitsjad andsid lubaduse tervislikumalt toituma hakata Järgmine → Jõulunäidend õpetas lastele ohutut liiklemist Põnevad palad Gruusia köögist Hat¹apuri; Gozinaki; Gruusia köök; Lääne jsk

Põnevad palad Gruusia köögist

Novembrikuu viimasel pühapäeval said kokku seitse naist ja kaks last, et ühiselt peletada sügishallust ja teha midagi head süüa.

Lääne jaoskonna liikmed valisid seekord „millekski heaks“ Gruusia köögi ning tegid valmis hatšapuri (juustupiruka), tšanahi (lambahautise), charklis mhali (peedisalati) ja gozinaki (pähkli- ja meemaiustuse). Kõrvale sai võetud Borjomi mineraalvett, viinamarjamahla ja Gruusia veini. Menukaimateks toitudeks osutusid hatšapuri ja gozinaki, mida igaüks tahtis kindlasti veel ka kodustele natuke proovida viia. Lambahautis ja peedisalat maitsesid samuti hästi, aga hautis oli nii mõnelegi pisut liiga rammus. Ajal, mil toit ahjus küpses, said kõik kohaletulnud ka väikese ülevaate Gruusia köögi omapäradest ning lisateavet valmistatud toitude kohta. Kuna huvi juustupiruka ning pähkli- ja meemaiustuse vastu oli suur, sai kogu jaoskond meililisti kaudu retseptid. Need olgu ka siinkohal ära toodud, et uute maitseelamuste soovijad saaksid kodus järele proovida, kuidas Gruusia köögi paremad palad mekivad.

Gruusia toitude valmistamine oli osa jaoskonna ürituste seeriast „Rahvusköögid“, mille raames on varasemalt tehtud Eesti ja Jaapani toite. Järgmist kööki pole veel välja valitud, aga loodetavasti saab tegu olema samavõrd põnevate söökidega, kui seda olid Gruusia omad.

Hatšapuri
tainas
250 g 20% hapukoort
150 g võid
1 muna
6 dl nisujahu
0,5 tl soodat
0,5 tl soola

 

täidis
400 g suluguni juustu (mina seda kusagilt ei leidnud, kasutasin selle asemel feta juustu moodi toodet Aristides)
1 muna
2 sl hapukoort
2 hakitud küüslauguküünt

Sega hapukoor sulatatud võiga, klopi juurde muna, lisa soola ja soodaga segatud jahu. Sõtku, jaota tainas kaheks osaks. Riivi juust jämedalt, sega ülejäänud täidise ainetega. Rulli üks tainaosa ahjuplaadisuuruseks tükiks, pane õliga määritud plaadile. Tõsta täidis ühtlaselt peale ja rulli teine taina osa ning tõsta täidise peale. Määri servad munaga, suru kõvasti kokku. Määri ka pealt munaga, torka kahvliga mõned augud sisse, küpseta 220 kraadi juures pealt kuldseks (minul kulus u 20 min).

Gozinaki
500 g kreeka pähkleid
250 g mett

Haki pähklid jämedalt (köögikombainis läheb liiga peeneks pulbriks), rösti pannil u 10 min. Kuumuta mesi potis keemiseni, tõsta pliidilt ja jahuta. Kuumuta uuesti keemiseni ja jahuta ning korda seda veel kord. Sega juurde pähklid, kuumuta u 10 min keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni segu pakseneb. Pane ahjuplaadile küpsetuspaber, määri õliga, kalla segu peale, vajuta 1 cm paksuseks. Lase jahtuda ja lõika tükkideks.

Tiina Kallasmaa, Lääne jsk

FastLion CMS

Põnevad palad Gruusia köögist

Põnevad palad Gruusia köögist

Lääne jaoskonna liikmed valisid seekord „millekski heaks“ Gruusia köögi ning tegid valmis hatšapuri (juustupiruka), tšanahi (lambahautise), charklis mhali (peedisalati) ja gozinaki (pähkli- ja meemaiustuse) Kõrvale sai võetud Borjomi mineraalvett, viinamarjamahla ja Gruusia veini Novembrikuu viimasel pühapäeval said kokku seitse naist ja kaks last, et ühiselt peletada sügishallust ja teha midagi head süüa.

Põnevad palad Gruusia köögist

Hat¹apuri; Gozinaki; Gruusia köök; Lääne jsk Hat¹apuri; Gozinaki; Gruusia köök; Lääne jsk
www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse