Ja läkski lahti üks suurem hakkimine, puhastamine, keetmine, praadimine ja küpsetamine! Ühiste jõududega seati esmajärjekorras tulele üks lahe juurviljasupp, kus tulisust andsid jahvatatud vürtsköömned ning tšillipulber. Vaja läheb (4-6 sööjale): 2 spl toiduõli, 1 sibul, 4 küüslauguküünt, 0,5 tl jahv. köömneid, 3 tl maheda tšilli pulbrit, 1 porgand, 1 kartul, 350g värskeid või purgis olevaid tükeldatud tomateid (s.o tomatikuubikud koos mahlaga, meil olid purgitomatid), 1 väiksem suvikõrvits, veerand väiksemat peakapsast, 5 dl lihapuljongit või vett, 115 g maisi (purgis), 10 oakauna, soola, pipart, värsket koriandrit (võib asendada peterselli, rohelise sibula või tilliga) Tegemine: kuumuta õli suurel pannil või potis, kuumuta peeneks hakitud sibul ja küüslauk läbi kuni pehmenevad. Lisa jahvatatud köömned ja tšillipulber, tükeldatud porgand, kartul, tomatid, suvikõrvits ja peeneks hakitud kapsas. Kuumuta 2 minutit, lisa puljong. Keeda keskmisel kuumusel u. 20 minutit (kuni juurviljad on pehmed). Lisa mais ja tükeldatud oakaunad, keeda veel 5-10 minutit. Kui supp tundub liiga paks, lisa veidi vett. Maitsesta soola, pipraga, raputa peale hakitud koriander (maitseroheline). Et supp kõhus just otsest tormi ei tekitaks, valmistati kõrvalesöömiseks kobedad kanafajitad. Edasi liikus asi ikka tulisemaks - pannile podisema pandi chili con carne ja potti üks tubli hulk riisi keema. Samal ajal sättisid nobedad näpud valmis täidise ning pannile lükati praadima quesadillad. Vaja läheb (4-le): 4 tortillat (või õhukest lavašši), 2 broilerifileed, 1 sl õli, 1 väiksem porru, 1 küüslauguküüs, 1 väiksem suvikõrvits, 1 roheline paprika, 1 sl tšillimaitseainet või 0,25 tl cayenne pipart, 1 dl vürtsikat salsakastet, 1 sl laimimahla, 2 dl keedetud riisi. Tegemine: lõika kanaliha väikesteks tükkideks, prae pannil kuumas õlis kiiresti pruuniks. Tõsta pannilt, vähenda kuumust. Pane pannile peenestatud porru, küüslauk, paprika, jämedalt riivitud suvikõrvits, kuumuta segades 5 minutit. Lisa kanaliha ja ülejäänud ained, lase 10 minutit haududa, viimistle maitse. Pane igale tortillale täidist, tõsta täidise peale tortilla alumine serv ja seejärel küljed (s.o voldi tasku), pane püstiasendisse suuremasse kaussi, et fajita püsiks koos. Söö sõrmede vahelt. Vaja läheb (4-le): 400g taist liha või hakkliha, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 1 sl õli, 400g tumedaid konservube, 400g purustatud tomateid, 1 tšillikaun, 2 tl jahvatatud paprikat, soola, musta pipart. Tegemine: haki sibul ja küüslauk, pane pannile õli sisse praadima. Lisa hakitud tšillikaun ja jahvatatud paprika, prae veidi. Lisa hakkliha. Kui hakkliha on pruunistunud, lisa tomatid ja nõrutatud oad, maitsesta soola, pipraga, küpseta 7 minutit. Vaja läheb (4-le): 115 g mozzarella juustu, 115 g tavalist eesti juustu (originaalis on küll vaja cheddar-juustu, aga seda minu teada Eestis saada ei ole), 225 g sinki, 4 vart rohelist sibulat, 2 tšillikauna, 8 tortillat (siinkohal lavašš väga hästi ei sobi, sest ta on õhuke ja rebeneb kergesti), soola, musta pipart, veidi õli praadimiseks. Tegemine: sega omavahel riivitud juustud, hakitud tšillid (võta seemned enne välja) ja sink. Maitsesta soola, pipraga. Jaga segu võrdselt 4 tortilla peale. Pane pannile veidi õli, kuumuta ja tõsta esimene täidisega tortilla ettevaatlikult pannile. Pane talle kaaneks peale üks järelejäänud 4st tortillast, vajuta pannilabidaga lamedaks kokku. Prae u. 5 minutit (kuni alumine tortilla on alt pruunikas), keera ettevaatlikult ringi ja prae teiselt poolt (tortillasid hoiab nüüdsest koos sees sulanud juust, s.o nad ei tohiks laiali laguneda). Tõsta valmis quesadilla taldrikule jahtuma, lõika sektoriteks. Pane pannile uus täidisega tortilla küpsema ja korda tegevust. Lõuna lõpetuseks tuli ahjust mahedat leivaaroomi ja kõik said maitsta capirotadat (leivavorm pähklite, mandlite, rosinate ja kodujuustuga). Vaja läheb (4-le): 4 spl võid, 2 dl vett, 2dl pruunsuhkrut (võib olla ka tavaline valge suhkur), 1 kaneelikoor, 1 tl jahvatatud aniisi, 1 dl rosinaid, 12 leivaviilu, 1 dl pekaanipähkleid, 1 dl mandlilaaste, 175 g kodujuustu. Tegemine: määri igale leivatükile võid, pane leivad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile võitatud pool üleval. Prae ahjus 200C juures 5 minutit või kuni leivaviilud on pealt kuldpruunid. Võta ahjust, keera ringi ja prae veel 5 minutit. Kuumuta vesi, suhkur, kaneelikoor ja aniis keskmisel kuumusel potis kuni suhkur on sulanud (sega aeg-ajalt). Lisa rosinad, lase 5 minutit haududa. Haki pähklid, rösti kergelt koos mandlilaastudega. Määri ahjuvorm võiga, lao pooled leivatükkidest põhja. Peale raputa pool pähkli-mandilaastusegust, selle peale pool rosinatest (võta kaneelikoor ära) ja vedelikust ning pool kodujuustust. Edasi lao ülejäänud leivaviilud, pähkli-mandlisegu, rosinad ja kodujuust. Küpseta ahjus 20-25 minutit (200C juures) või kuni kodujuust sulab ja muutub kuldseks. Söö kuumalt või jahtunult. Põletavaid maitseid mahendasime vale-sangriaga, mis söömaaja lõpuks täiesti otsakorrale sai. Koosneb 1 osast jõhvikamahlast, 1 osast valgest viinamarjamahlast ja 4 osast sidrunilimonaadist (või mullidega sidruniveest). Kõik vaja kokku kallata ja ongi jook valmis. |